Werktuigen Blog

Nieuws over machines en gereedschappen

Verhoeven introduceert revolutionair veiligheidssysteem voor midigravers


Veiligheid op de bouwplaats geniet al geruime tijd een hoge prioriteit. Toch berichten kranten en nieuwssites nog te vaak over ongelukken met bouwmaterieel. Soms zelfs met dodelijke afloop. Ondanks alle maatregelen en technologie om mens en machine te beschermen, gaat er regelmatig iets mis. Iedere machinist overkomt het weleens dat tijdens werkzaamheden een grondwerker, fietser, voetganger of obstakel over het hoofd wordt gezien.

Gelukkig loopt dit meestal met een sisser af. Zo’n moment van onoplettendheid kan echter verstrekkende gevolgen hebben. Takeuchi Benelux, bestaande uit Verhoeven Grondverzetmachines in Maarheeze, Zeewolde en Ninove met een netwerk van subdealers, wil wat betreft veiligheid absoluut geen concessies doen en heeft onder het mom van ‘No compromise on safety!’ daartoe zelf een actief veiligheidssysteem ontwikkeld: Takeuchi Safety Guard.

Het systeem werd op de Matexpo-beurs in Kortrijk voor het eerst aan het publiek getoond.

“Als importeur van Takeuchi mini- en midigravers zijn we aan de slag gegaan om een oplossing te bedenken voor dit urgente probleem”, zo licht productmanager Rob Slenders van de Verhoeven Groep toe. De uitkomst? Een dynamisch systeem dat in staat is om objecten buiten het zichtveld van de machinist tijdig te detecteren en de machine automatisch stopt als er een gevaarlijke situatie dreigt te ontstaan. Takeuchi Safety Guard is eerder deze maand gelanceerd tijdens de beurs Matexpo in Kortrijk en had wat ons betreft direct met de Safety Award aan de haal mogen gaan. Dit is echt zo’n vinding waarvan je denkt: dat niemand zoiets eerder heeft bedacht. Over een paar jaar zou een dergelijk systeem zomaar standaard kunnen zijn. De technologie gaat immers een stuk verder dan passieve veiligheidssystemen zoals camera’s, al dan niet in combinatie met waarschuwing door middel van licht of geluid.

Absolute noviteit

Bijzonder aan het door Verhoeven ontwikkelde systeem is dat het zowel werkt tijdens het rijden als bij het zwenken van de bovenwagen. Een absolute noviteit, want deze techniek is nooit eerder (seriematig) op graafmachines toegepast. Er bestaan tal van detectiesystemen, maar geen enkele daarvan kan automatisch ingrijpen bij dreigend gevaren. “Dat is ook niet zo eenvoudig”, weet Slenders. “De moeilijkste fase tijdens het ontwikkelingstraject was ongetwijfeld het softwaregedeelte. De complexiteit zit ‘m in het dozerblad, dat tijdens het zwenken moet worden genegeerd als obstakel. Dat is uiteindelijk gelukt, zodat een unieke veiligheidsfeature ontstaat die nog het meest te vergelijken is met Automatic Breaking System op auto’s en trucks.”

Het door Verhoeven ontwikkelde veiligheidssysteem stopt automatisch de machine zodra tijdens het rijden of zwenken zich een persoon of object bevindt in de ‘blind spot’ van de machinist.

Takeuchi Safety Guard wordt leverbaar als modulaire kit op alle rupsgraafmachines van het merk vanaf de 4-tons TB240 en hoger. Afhankelijk van het type vergt dit een eenmalige investering van 3.500 tot 4.000 euro. Een alleszins acceptabel bedrag als hierdoor een ongeval, schade en vaak ook stilstand wordt voorkomen. Wie er voor kiest om dit veiligheidssysteem op te laten bouwen, krijgt op de achterzijde van zijn machine een set sensoren geplaatst. Deze meten de afstand tot objecten die zich buiten het directe zichtveld van de machinist bevinden. Dus alles wat je niet kunt zien wanneer je recht vooruit of opzij kijkt. De bijbehorende software meet zowel de snelheid van het rijden als de snelheid van het zwenken van de bovenwagen. Door een combinatie van al deze gemeten waarden is de graafmachine op elk moment alert op objecten die een gevaar kunnen vormen.

Zodra Takeuchi Safety Guard detecteert dat de graafmachine te snel of dicht bij een obstakel komt, dan zet het systeem alle machinebewegingen stop, waardoor deze in mum van tijd stilstaat. De motor draait door, maar de werkzaamheden worden kort onderbroken. Eigenlijk werkt het heel natuurlijk, alsof de machinist zelf ingrijpt. Na een paar seconden wordt de bediening automatisch vrijgegeven. Dan is de machinist in staat om weer voorzichtig van het object weg te zwenken of rijden. Aangezien de machine altijd in de TSG-modus start, staat het systeem in feite altijd stand-by. Wel is het mogelijk om het tijdelijk te overbruggen, bijvoorbeeld wanneer met de machine door een nauwe doorgang moet worden gereden. In de cabine zitten twee knoppen om Safety Guard tijdelijk uit te schakelen en weer in te schakelen.

Enorme voordelen

Het is natuurlijk fantastisch als dankzij deze vinding ongevallen met letselschade of zelfs dodelijke afloop kunnen worden voorkomen. Door TSG op te bouwen zal de graafmachine ook minder snel beschadigen, bijvoorbeeld doordat bij het zwenken of achteruit rijden net een muurtje of paaltje wordt geraakt. Behalve schade aan de eigen machine kunnen de kosten nog veel hoger uitvallen om de veroorzaakte schade te moeten herstellen. Om nog maar te zwijgen over mogelijke schadeclaims die daardoor ten laste worden gelegd aan bouw- en infrabedrijven. Met name in de verhuur of wanneer meerdere machinisten gebruik maken van één machine kan dit het geval zijn. Door TSG is dit niet langer mogelijk, omdat de machine wordt stilgezet alvorens iets te raken. De stopafstand is overigens variabel instelbaar tussen 40 en 50 centimeter.

Volgens Slenders biedt het systeem een duidelijke toegevoegde waarde ten opzichte van camerasystemen, die steeds meer gemeengoed worden op bouwmachines nu die als gevolg van dikwijls complexe uitlaatgasnabehandelingssystemen veel minder overzichtelijk zijn. “Bij midigravers zoek je vaak tevergeefs naar zo’n set ‘extra ogen’. Pas voor machines rond 10 ton eigengewicht lijkt het een interessante optie. Dan praat je meestal over een achteruitrijcamera met 270°-beeld. Bovendien is het een utopie om te denken dat de machinist de hele dag naar zijn monitor staart om te zien of zich iets binnen het zwenkbereik bevindt.” Met Takeuchi Safety Guard doen de sensoren dat voor jou en kun je je volledig concentreren op het uitvoeren van de werkzaamheden.

De sensoren van Bosch Rexroth garanderen een uitstekende snelheid, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.

TSG biedt eveneens uitkomst voor wie in deze gewichtsklasse twijfelt tussen een conventionele graafmachine en een binnendraaier. De compacte zwenkstraal van een binnendraaier geeft immers minder kans op schade aan de machine. Het voordeel van Takeuchi Safety Guard is echter dat de gebruiker met dit hulpmiddel niet inlevert qua kracht en stabiliteit van de machine, iets wat bij binnendraaiers wél een nadeel is. Met behulp van Takeuchi Safety Guard behoud je de krachtige en stabiele toolcarrier voor wat hij is, zonder dat deze te snel beschadigt. Het systeem werkt bovendien altijd, waardoor je als machine-eigenaar niet langer afhankelijk bent van de alertheid van de machinist. Daar kan geen waarschuwingssignaal tegenop! “Over een jaar of 5 zit dit in de CE-norm”, zo verwacht Rob Slenders tot besluit.

www.takeuchibenelux.com | www.verhoevenbv.com

Bron:www.bouwmaterieel-benelux.nl
Copy link
Powered by Social Snap