Werktuigen Blog

Nieuws over machines en gereedschappen

Eigen klusbedrijf starten: 5 tips


Werk jij momenteel in loondienst bij een klusbedrijf? Hoewel werken voor een baas een bepaalde financiële zekerheid geeft, zijn er veel klusprofessionals die graag zelf hun diensten zouden gaan aanbieden. Je krijgt dan niet meer iedere maand je salaris gestort, maar bent zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Belangrijk dus om een vliegende start te maken. Zo duurt het niet te lang voordat je voldoende inkomsten kunt genereren. Om je op weg te helpen, vind je hieronder vijf tips voor het starten van een eigen klusbedrijf.

 

Doe onderzoek naar de markt

Voordat je een onderneming gaat starten, is het belangrijk om goed inzicht te hebben in de markt. Wie zijn bijvoorbeeld je concurrenten? Op welke klanten wil je je gaan richten? En wat zoeken zij in een dienst? Door hier uitgebreid onderzoek naar te doen, weet je welke valkuilen je kunt vermijden na de start van je klusbedrijf.

 

Zorg voor voldoende startkapitaal

Zoals hierboven al genoemd werd moet je ook een bepaald startkapitaal hebben. Ten eerste om de tijd te kunnen overbruggen totdat je voldoende inkomsten uit je werk haalt om van te kunnen leven. Daarnaast heb je als klusser waarschijnlijk het een en ander aan materiaal nodig om je werk uit te kunnen voeren. Heb je hiervoor niet voldoende eigen vermogen? Dan kun je er ook een lening voor afsluiten. Meer weten hierover? Klik hier.

 

De benodigde verzekeringen afsluiten

Als klusser met een eigen bedrijf loop je bepaalde risico’s. In het begin heb je waarschijnlijk nog niet veel financiële reserve om deze op te vangen. Heb je waardevolle apparaten of bijvoorbeeld bouwmachines aangeschaft, dan is het verstandig deze te verzekeren tegen onder andere diefstal. Daarnaast wordt aangeraden een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Denk ook na over je pensioenopbouw, aangezien je daar als ondernemer zelf verantwoordelijk voor bent.

 

Zet een boekhouding op

Het liefst ben je natuurlijk de hele tijd bezig met klussen voor klanten. Maar daarnaast kom bij de start van een klusbedrijf nog meer kijken. Zo ben je als ondernemer verplicht voor de Belastingdienst een boekhouding bij te houden. Dit geeft jezelf overigens ook natuurlijk een goed inzicht in de financiële stand van zaken. In de basis bestaat een administratie uit in- en verkoopfacturen en bankafschriften. Wil je in aanmerking kunnen komen voor bepaalde belastingvoordelen voor ondernemers, dan moet je ook een urenadministratie bijhouden.

 

Een professionele uitstraling voor je klusbedrijf

Als je je klusbedrijf hebt gestart, moet je natuurlijk zo snel mogelijk klanten hebben. Daarbij is het belangrijk dat je professioneel overkomt, zodat (potentiële) klanten je wel serieus nemen en vertrouwen in je hebben. Dit begint met duidelijkheid over de diensten die je als klusbedrijf aanbiedt. Laat daarnaast een logo en huisstijl ontwerpen die je toepast op je website, brochure, visitekaartje en offertes.

 

Veel succes met het starten van je eigen klusbedrijf! Zorg ervoor dat je na een vliegende start ook jezelf en je bedrijf altijd blijft doorontwikkelen. Zo maak je er een blijvend succes van.

 

Copy link
Powered by Social Snap