Werktuigen Blog

Nieuws over machines en gereedschappen

De voordelen van led-bouwverlichting


Een betrouwbare bouwlamp is het begin van veel goed werk. Hoewel de halogeenlamp jarenlang goed dienst heeft gedaan, begint het tij te keren. Alles moet duurzamer en dus ook de bouwsector. De warmte die een halogeenlamp uitstraalt, is verspilde energie. Over het algemeen kunnen we echter stellen dat de betaalde energie die een bouwlamp gebruikt, terugverdiend moet worden in licht. Hoe effici├źnter hoe beter dus. Daarom zijn led-bouwlampen de beste oplossing.

Gebruik halogeen verboden

De halogeenlamp heeft zijn beste tijd gehad en de led-bouwlamp neemt zijn plaats op de troon in. Sterker nog: het gebruik van de halogeenlamp is sinds 2018 verboden. Ledlampen brengen veel voordelen met zich mee. Daarbij valt zelfs de bouwlamp HQI in het niet.

Voordelen

Ten eerste heeft een ledlamp een veel langere levensduur dan andere type lampen. Je kunt ervan uitgaan dat ze je kunnen assisteren met 50.000 branduren, in sommige gevallen zelfs meer. Indien je acht uur per dag op de bouwplaats doorbrengt, gaat het hier omgerekend om ongeveer 30 jaar. Dankzij deze eigenschap kan men aanzienlijk op onderhoud besparen. Er hoeven namelijk lang niet meer zoveel lampen te worden vervangen. Dat is dan ook meteen het tweede voordeel. Het derde is dat een led bouwlamp geen opstarttijd nodig heeft. Deze brandt zodra je hem aanzet op volle sterkte en je kunt dus direct aan de slag. Ten vierde legt een ledlamp je geen beperkingen op betreft het aan- en uitzetten. Hierdoor kun je eventueel gebruikmaken van een sensor, maar je kunt de lamp natuurlijk ook handmatig uitschakelen wanneer je deze niet nodig hebt. Zo gaat er geen onnodige energie verloren. Tot slot is een led-bouwlamp enorm zuinig. Deze verbruikt maar weinig en de energie die verbruikt wordt, wordt vrijwel volledig omgezet in licht. Hierdoor wordt de lamp niet heet en bespaar je een hoop op energiekosten.

Nadelen

Hoe goed ledlampen ook zijn, er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden voor je tot aanschaf overgaat. Zo kan een led-bouwlamp niet goed tegen warmte. Dit probleem kan enigszins worden opgevangen door een goede behuizing die voor koeling zorgt. Een ander nadeel is dat ledlampen een stuk duurder zijn dan andere type lampen. Misschien is geld lenen of flink sparen noodzakelijk voor je een complete overstap maakt, waarbij het bedrijf enkel gebruikmaakt van led. Gelukkig zal deze investering zichzelf snel terugverdienen doordat led-bouwlampen zuinig zijn en je veel branduren bieden. Uiteindelijk levert het dus geld op en dat is altijd een prettige bijkomstigheid.

Copy link
Powered by Social Snap