Werktuigen Blog

Nieuws over machines en gereedschappen

Zelf je huis verbouwen? Zo doe je het veilig


Het verbouwen van je huis is geen eenvoudige klus. Vooral voor de thuisklusser komt er een hoop bij kijken. Naast het kiezen van de juiste materialen, is het ook van belang om veilig te werken. Met deze tips zorg je voor een veilige verbouwing.

Werkkleding

Een verbouwing verandert je huis in een ware bouwplaats: kleed je er daarom ook naar. Je zal bijvoorbeeld moeten sjouwen met zware, stroeve materialen. Draag daarom werkhandschoenen. Ook het dragen van een werkbroek, met veel broekzakken en eventueel een gereedschapsriem, kan een goede uitkomst zijn. In sommige gevallen kan een helm niet ontbreken. Dit lijkt misschien overdreven, maar voorkomen is beter dan genezen. Daarnaast zijn een mondkapje, veiligheidsbril en werkschoenen met stalen neuzen geen overbodige luxe.

Maak een plan

Bereid je bouwproject goed voor en maak een plan. Bekijk welke kamers je eerst wil aanpakken, zodat niet het gehele huis verandert in een bouwput. Als je het bouwplan op papier hebt, is het ook belangrijk om te letten op de kosten. Stel vooraf een budget vast zodat je niet meer uitgeeft dan nodig. Let hierbij ook op financiële meevallers, zoals subsidies. Zo heb je in sommige gemeenten bijvoorbeeld recht op een subsidie als je zonnepanelen plaatst of een warmtepomp installeert.

Kennis vergaren

Klussen is iets wat je leert door te doen. Toch staat er ontzettend veel informatie op internet. Van het betegelen van je badkamer tot het aanleggen van elektra. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden, dus maak gebruik van al die kennis. Liever zien dan lezen? Voor elke klus is er op YouTube wel een tutorial te vinden. Ideaal, want zo zie je stap voor stap hoe het moet.

Juiste gereedschap

Goed gereedschap maakt het klussen een stuk makkelijker. Het verwijderen van een schroef met een elektrische schroevendraaier gaat sneller dan met een handschroevendraaier. Bespaar niet op goed gereedschap, want dat doet de kwaliteit van het bouwproject niet ten goede. Werk je bijvoorbeeld aan het dak of balkon? Een hoogwerker huren kan een uitkomst zijn om hoge plekken veilig te verbouwen. Bij Hendrikse Verhuur is er al een hoogwerker te huur vanaf € 55 per dag, zoals de elektrische schaarhoogwerker. Zo kun je zonder gevaar aan de slag.

Niet alles zelf doen

Het lijkt slim om alles zelf te doen, maar het is soms nog slimmer om het uit te besteden. Sommige klussen zijn immers moeilijker dan het lijkt. Waag je dan ook niet aan het omleggen van elektra als je hier geen ervaring mee hebt, maar huur een vakman in. Dan weet je in ieder geval zeker dat het goed gebeurt.

Copy link
Powered by Social Snap