Werktuigen Blog

Nieuws over machines en gereedschappen

Welke veiligheidsregels gelden bij het werken met een heftruck?


Als je gaat werken met een heftruck dan moet je weten dat dit natuurlijk risico’s met zich mee brengt. Het is dus zaak om deze risico’s te beperken tot een minimum, want je wilt geen materiële schade aan goederen of iets dergelijks veroorzaken. Dit zal je logischerwijs geld kosten. Persoonlijk letsel zou natuurlijk nog veel erger zijn. Daarom zou je de onderstaande veiligheidsregels kunnen gebruiken bij het werken met een heftruck.

Allereerst is het natuurlijk van belang om ervoor te zorgen dat de heftruck stabiel is tijdens het rijden. Daarnaast moet je tijdens het besturen van het voertuig ook goed zicht hebben. Dit valt te doen door de last tijdens het rijden achterover te neigen, terwijl het ook dicht bij de grond gehouden moet worden. Op deze manier zal de stabiliteit van de heftruck verbeterd worden. Ook zul je een betere zicht hebben op alles voor je.  

Wat tevens noodzakelijk is om te weten is dat het niet toegestaan is om mee te rijden op de heftruck. Hiermee wordt bedoeld dat een collega niet achter op de vorkheftruck plaats mag nemen terwijl jij aan het rijden bent. Dit klinkt natuurlijk logisch, maar helaas houdt niet iedereen zich aan deze regel. Dit zou wel moeten, want het meerijden kan een ongeluk tot gevolg hebben. De gebruikte heftrucks moeten dus in principe alleen gebruikt worden voor het vervoeren van goederen. Met andere woorden, personen mogen niet meeliften op het voertuig vanwege het gevaar dat dit met zich mee brengt.

Als je een helling moet oprijden dan is het van belang om te weten dat je nooit moet keren op deze helling. Dit mag je daadwerkelijk nooit doen, je mag het zelfs niet eens proberen. Dit komt doordat het voertuig dan kan kantelen, wat natuurlijk ernstige ongelukken kan veroorzaken met de nodige materiële en persoonlijke schade tot gevolg. Het is sowieso nodig om voorzichtig een helling op te rijden. Zo moet je bij het opwaarts rijden altijd voorruit rijden, terwijl je bij het neerwaarts rijden achteruit moet rijden. Je moet nooit met de last naar voren van een helling afrijden. 

Copy link
Powered by Social Snap