Werktuigen Blog

Nieuws over machines en gereedschappen

Het nut van een luchtontvochtiger


In iedere woning komt vocht vrij. Dit is een heel normaal verschijnsel. De bekendste plek is de badkamer. Na het douchen staat de badkamer vaak vol met waterdamp. Maar ook koken zorgt voor een hoger vochtgehalte, en mensen verliezen zelf ook nog eens vocht. Bij een goed geventileerde woning kan het vocht normaal de woning verlaten. Bij een slechte ventilatie heb je veel baat bij een luchtontvochtiger.

Gevolgen van een hoge luchtvochtigheid

Wanneer vocht niet op een normale wijze de woning kan verlaten zal de luchtvochtigheid te hoog worden. Dit heeft tot gevolg dat de waterdamp zal gaan condenseren. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting doordat er waterdruppels ontstaan op de tegels in de badkamer en op ruiten. Een overdaad aan vocht in een woning is erg schadelijk en ongezond. Het tast muren, plafonds en vloeren aan, wat weer tot gevolg heeft dat schimmel erg goed kan gedijen. Schimmel heeft directe invloed op de gezondheid. Het belangrijkste om dit soort schades te voorkomen, is het aanleggen van een goed ventilatiesysteem. Is dit niet op korte termijn mogelijk, dan kan een luchtontvochtiger de luchtvochtigheid weer op normale waardes brengen.

Soorten luchtontvochtigers

Grofweg zijn luchtontvochtigers in te delen in twee categorie├źn, namelijk chemische luchtontvochtigers en elektrische luchtontvochtigers. Een chemische luchtontvochtiger is de meest simpele. Een zogenaamde vochtvreter is bij iedereen wel een bekende vorm van een chemische luchtontvochtiger. De chemische luchtontvochtiger werkt door middel van een reservoir met kristalkorrels dat bestaat uit calciumchloride. Calciumchloride zorgt ervoor dat vocht wordt opgevangen, waardoor er pekel overblijft. Een chemische luchtontvochtiger is goedkoop in aanschaf, maar heeft maar een beperkte capaciteit. Een stuk beter zijn de elektrische luchtontvochtigers. Dit zijn krachtige apparaten die de vochtige lucht uit de ruimte zuigen, de lucht vervolgens filteren en droge lucht weer terug in de ruimte blazen. Het vocht wordt opgeslagen in een opvangbank die regelmatig geleegd moet worden. Wel zijn elektrische luchtontvochtigers veel duurder in aanschaf en ze verbruiken vrij veel energie. Er zijn diverse modellen, die ieder op een ander wijze in te stellen zijn. Zo kan een elektrische luchtontvochtiger ingesteld worden op de capaciteit, dus de grootte van de ruimte, of op een bepaald luchtvochtigheidspercentage.

Bouwdrogers

Bouwdrogers zijn een aparte categorie van luchtontvochtigers. Bouwdrogers worden dan vooral ook ingezet in pas opgeleverde nieuwbouwwoningen. In een nieuwbouwwoning zit ontzettend veel vocht. Zowel door het bouwproces als van buitenaf. De woning is tenslotte pas recent afgebouwd. Het is daarom van belang om eerst de woning goed te laten drogen, voordat je hier intrekt en van binnen afwerkt met behang of pleisterwerk. Hiervoor wordt een bouwdroger ingezet. Dit zijn extra krachtige luchtontvochtigers met een zeer hoge capaciteit. Bouwdrogers zijn in aanschaf nog duurder dan de standaard elektrische luchtontvochtigers. Ze gebruiken ook erg veel energie en ze maken relatief veel lawaai. Maar wanneer je een nieuwbouwwoning snel droog wilt hebben, zullen de nadelen niet opwegen tegen het voordeel van een droge woning op korte termijn.

Copy link
Powered by Social Snap