Werktuigen Blog

Nieuws over machines en gereedschappen

Wat moet je weten over tractoren?


Een tractor is een voertuig dat voornamelijk gebruikt wordt door landbouwers, loonwerkers en wegenwerkers. Tractoren hebben een zeer specifiek uiterlijk. Er zijn wel diverse soorten tractoren, maar de meeste tractoren hebben van achteren twee grote wielen en twee kleine wielen aan de voorzijde. Tractoren zijn zeer goed inzetbaar in drassige gronden, zoals weilanden en velden.

De geschiedenis van de tractor

De tractor is ontwikkeld om het landbouwers gemakkelijker te maken om het land te bewerken. De tractor ontstond aan het einde van de 19de eeuw en was toen een stoommachine voor de landbouw. Met de ontwikkeling van de brandstofmotor werden ook tractoren uitgerust met een benzine- of dieselmotor. Het was zelfs mogelijk om tractoren op kerosine te laten rijden. In eerste instantie nam de tractor een grote vlucht in de Verenigde Staten, waar landbouwers op nog grotere akkers werken. Het duurde niet lang of de tractor raakte ook in Europa ingeburgerd. Boeren, landbouwers en telers hebben tegenwoordig standaard een of meerdere tractoren tot hun beschikking.

Constructie van de tractor

Kenmerkend aan de tractor zijn de twee grote wielen aan de achterzijde en twee kleinere wielen aan de voorzijde. Dit is niet voor niets. Hiermee is het voor een tractor veel gemakkelijker om in het land voor te bewegen, ook als de grond drassig is. Er bestaan ook tractoren die voorzien zijn van dubbele achterwielen. Hierdoor wordt helemaal voorkomen dat een tractor in de grond wegzakt. De dubbele achterwielen zijn tegenwoordig minder gezien, omdat tractoren over zeer brede achterwielen kunnen beschikken. Aan de tractor wordt vaak een zware landbouwmachine gehangen. Dit houdt in dat de tractor over voldoende trekkracht moet beschikken. De tractor heeft dan ook meer versnellingen dan een gewone auto. Er bestaan tegenwoordig ook tractoren met vierwielaandrijving en gps gestuurde tractoren. Hiermee is de tractor volledig zelfsturend en zelfrijdend mee te maken. Tractoren zijn uitgerust met een driepuntsophanging die hydraulisch in hoogte kan worden ingesteld. Hiermee wordt een landbouwwerktuig aan de tractor gehangen. Een landbouwwerktuig kan tevens worden aangedreven door de motor van de tractor. Hiervoor moeten tractor en landbouwwerktuig verbonden worden met een aftakas.

Regels voor tractoren in Nederland

Jarenlang was er voor het besturen van een tractor geen rijbewijs nodig. Vanaf 2015 is dit gewijzigd. Een tractorbestuurder moet minimaal in het bezit zijn van

een T-rijbewijs. Dit trekkercertificaat kan worden behaald bij het CBR. Dit mag overigens al op jonge leeftijd. Een tractor mag al bereden worden vanaf de leeftijd van 16 jaar. De Nederlandse wet verplicht eigenaren om al zijn of haar motorische voertuigen te verzekeren. Een autoverzekering is dan ook nodig voor tractoren, oftewel de tractorverzekering. In tegenstelling tot andere landen, worden tractoren in Nederland nog niet geregistreerd. Dit gaat er vanaf mei 2020 wel van komen. Dit geldt dan voor tractoren die gebruikmaken van de openbare weg. Tractoren in Nederland worden dan voor het eerst voorzien van een kenteken.

Copy link
Powered by Social Snap