Werktuigen Blog

Nieuws over machines en gereedschappen

De enorme hijskranen bij het plaatsen van een dakkapel: hoe werkt dit?


Prefab dakkapellen vereisen plaatsing via een hijskraan

Ongetwijfeld heeft u ze wel eens bij u in de buurt zien staan bij een verbouwing of renovatie: de enorme hijskranen waarmee bouwvakkers een dakkapel op hun plaats zetten. In dit soort gevallen gaat het om een prefab dakkapel, die in de fabriek op maat voorgefabriceerd is en snel geplaatst kan worden.

Bij prefabricatie heeft u als klant nauwelijks hinder van verbouwingstroep en wordt de dakkapel in de fabriek al in elkaar gezet. Vervolgens kan de dak-uitbouw snel en voordelig op gehesen worden en worden vastgezet. De plaatsingskosten van prefab dakkapellen zijn hierdoor laag. Dat is fijn om te weten natuurlijk. Maar veel mensen vragen zich bij het zien van dit soort taferelen heel iets anders af dan de gemiddelde Nederlander namelijk: welk soort hijskranen worden er gebruikt om deze megaklussen veilig, gestroomlijnd en snel uit te voeren?

In dit artikel leest u op deze vraag het antwoord, dus lees snel verder.

Welk formaat hijskranen worden er gebruikt bij plaatsing van prefabs?

Bij het plaatsen van een prefab dakkapel op een woning of bedrijf, worden grote en sterke hijskranen ingezet. Logisch, want een prefab dakkapel weegt misschien niet zoveel – gemiddeld slechts 70 tot 120 kilogram – maar moet wel op grote hoogte (afhankelijk van het aantal verdiepingen doorgaans zo’n 7-12 meter) heel precies op de juiste plek worden gemanoeuvreerd. Daarvoor is een grote en stabiele hijskraan nodig. De hijskraan moet doorgaans neergezet worden in een woonwijk of straat en moet optimaal veilig en rotsvast neergezet kunnen worden.

Hoeveel ruimte nemen hijskranen voor prefabs in beslag?

Wanneer ervoor de plaatsing van een prefab dakkapel een hijskraan gebruikt moet worden, dient er rekening gehouden te worden met de ruimte die een hijskraan nodig heeft. Gemiddeld gaat het hierbij om een oppervlakte van zo’n 70 m2, die er natuurlijk wel moet zijn om de dakkapel te kunnen plaatsen. Deze oppervlakte is dusdanig groot dat het kan zijn dat er een volledige weg wordt afgesloten door de hijskraan. Als dit een toegangsweg is richting andere woningen of een ander deel van de woonwijk, kan dit problemen opleveren. Het is een vereiste dat u, als opdrachtgever van het plaatsen van een dakkapel, bij de gemeente nagaat of er een vergunning nodig is voor het plaatsen van de hijskraan. Vraag dit bij de gemeente na om een onverwachte boete of boze buurtgenoten te voorkomen!

Informeer de buren

Mocht u een hijskraan gaan gebruiken, dan is het belangrijk om minimaal twee dagen van tevoren de buren hierover te informeren. Voor het plaatsen van de hijskraan zijn minstens drie parkeerplaatsen nodig dus houdt hier rekening mee. Als u zich aan deze richtlijnen houdt, kan er weinig verkeerd gaan bij het plaatsen van een prefab dakkapel!

Copy link
Powered by Social Snap