Werktuigen Blog

Nieuws over machines en gereedschappen

Hoe houd je je MIG lasapparaat in goede conditie?


Lassen is een zware taak en daar hoort stevige apparatuur bij. Maar ook professionele apparatuur als de MIG lasapparaten van Migatronic hebben regelmatig onderhoud nodig om naar behoren te kunnen blijven functioneren. Dat kun je grotendeels overlaten aan een gekwalificeerd technicus, maar het is ook zeker belangrijk om waar mogelijk je bijdrage te leveren aan het onderhoud van je lasapparaat. Kleine zaken kunnen daarbij een groot verschil maken in de levensduur van je MIG lasapparaat.

Reinigen

Als gebruiker van een MIG lasapparaat, moet je je werktuig regelmatig controleren en reinigen. Per onderdeel en per applicatie kan het onderhoud verschillen. Kwetsbare onderdelen kunnen op verschillende plaatsen in het apparaat zitten. Koppel vóór het onderhoud het apparaat los van de stroomvoorzienig. Leg je vervolgens toe op het schoonmaken van de onderdelen die standaard blootgesteld worden. Dan hebben we het over de contactpunten van het pistool, de pistoolgeleider en de gasslang. Begin het schoonmaken van deze onderdelen door zoveel mogelijk vuil en stof weg te blazen met een luchtcompressor waarmee je lucht onder hoge druk kunt blazen. Zo kun je ook kleine vuildeeltjes die je met de hand niet goed kunt bereiken verwijderen. Controleer de druk wel goed: het is niet de bedoeling dat er onderdelen los geblazen worden. Maak de buitenste delen van MIG lasapparaat los om de basis unit schoon te maken.

Slijtage contactpunten

Het is belangrijk om de contactpunten van het lasapparaat niet alleen schoon te houden, maar ook te controleren op slijtage. Dit zijn immers de onderdelen die het hardst slijten en daarom regelmatig vervangen moeten worden. Natuurlijk wil je ze zo min mogelijk hoeven vervangen. Dit kun je uitstellen door de contactpunten regelmatig schoon te maken met een niet-vlambare oplossing. Zo verleng je de levensduur van de contactpunten van je MIG-lasapparaat.

Afbeelding met gras, zitten, man, dragen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Metaalslakken aan het laspistool

Op het puntje van het laspistool van je MIG lasapparaat wordt het metaal waarmee je last omgezet in een vloeistof. Dit heeft als gevolg dat er zogenaamde metaalslakken ontstaan. Om deze reden is het nodig om het puntje van het pistool na elk gebruik te reinigen. Op deze manier voorkom je dat het laspistool verstopt raakt en daardoor onbruikbaar wordt. Om dit onderhoud te kunnen plegen, schroef je het puntje van het laspistool los. Wanneer je dit gedaan het, kun je de metaalslakken wegsnijden. Vervolgens is het ook van belang dat je de lasdraad schoonhoudt. Bescherm deze tegen vet, roest en corrosie en vervang hem op tijd wanneer hij beschadigd is om de lasconsistentie te waarborgen.

Benodigd gereedschap

Voor het onderhoud van je MIG lasapparaat kun je een heel eind komen met een ijzerborstel en een doel. Deze zijn zeer effectief. Wel is het zo dat je hiermee niet alle hoekjes en gaatjes kunt bereiken. Daarom is er ook speciaal gereedschap voor het schoonmaken van het mondstuk van een lasapparaat. Dit kun je ook gebruiken om andere plekken in het apparaat te bereiken. Verder is ook speciaal anti-spetter schoonmaakgereedschap praktisch om te hebben. Dit is handig om het puntje het laspistool mee schoon te houden, omdat spetteropbouw hier voor aantasting van oppervlaktes kan zorgen. Daarbij kun je gebruik maken van gel, spray, vloeistof of smeersel.

Copy link
Powered by Social Snap