Werktuigen Blog

Nieuws over machines en gereedschappen

Wat moet je in je overweging meenemen bij de aanschaf van een nieuwe werktafel?


Een werktafel is een cruciaal stuk meubilair voor veel bedrijven waar met de handen gewerkt wordt. Deze komen in verschillende soorten en maten, waardoor de ene werktafel de andere niet is. De aanschaf van een nieuwe werktafel biedt meteen een handvat op een ergonomisch verantwoorde werkplek te creëren. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden die een werktafel kan bieden en die kunnen meespelen bij het kiezen van het juiste exemplaar voor jou. Daarom benoemen we hier een aantal zaken om mee te nemen bij het aanschaffen van een werktafel.

Verrijdbaar of stationair?

Blijft jouw werktafel op een vaste plek staan, of moet hij juist mobiel zijn? In het eerste geval biedt dit doorgaans meer mogelijkheden om voor een grotere werktafel met veel werkruimte en andere mogelijkheden te gaan. Ook noopt dit tot het voorzien in meer zaken om een ergonomisch verantwoorde vaste werkplek te creëren. Wil je het werkstation juist kunnen verplaatsen, dan zoek je uiteraard een model met wieltjes, maar moet je ook rekening houden met de omvang. Je moet er immers overal mee kunnen komen waar dat nodig is, en met een te groot werkstation lukt dit mogelijk niet.

In hoogte verstelbaar

Onderschat niet het belang van ergonomie op de werkplek. We besteden veel van onze tijd op de werkvloer, en de manier waarop we daar met ons lichaam omgaan is cruciaal voor ons welzijn. Om de belasting voor het lichaam te verminderen, is een in een hoogte verstelbare werktafel een belangrijke investering. Samen met een stoel die in hoogte verstelbaar is, kan zo een werkplek worden gecreëerd die iedere gebruiker kan aanpassen op zijn eigen lichaamslengte. Hiermee wordt de kans op rugpijn en nekpijn verminderd.

Afbeelding met tafel, man, voorzijde, zitten

Automatisch gegenereerde beschrijving

Voeg een voetensteun toe voor de ideale werkplek

Ga je voor een werktafel die op een vaste plek komt te staan? Dan kan het voor de gebruiker fijn zijn als er ook een verstelbare voetensteun onder de werktafel staat, zeker als er langdurig gebruik wordt gemaakt van de werktafel. Zo kan degene die eraan werkt comfortabel zitten met verminderde kans op nekpijn of rugpijn door de juiste zithouding.

Voldoende opslagcapaciteit

Zeker in het geval van een verrijdbare werktafel is het praktisch als spullen die nodig zijn om werkzaamheden te kunnen uitvoeren automatisch mee vervoerd worden. Dan is het fijn als je een werktafel hebt met ingebouwde opslagcapaciteit. Dat kan in de vorm van laatjes zijn, maar kastjes kunnen ook. Zo sla je alles wat je nodig hebt op bij de werkplek en heb je dus alles bij de hand. Let bij het uitkiezen van een nieuwe werktafel dan ook goed op of alles wat je er in wilt kunnen opslaan er ook in opgeslagen kan worden.

Flexibele lengte van het werkblad

Idealiter heb je een gigantische werktafel met eindeloze mogelijkheden voor het formaat van het materiaal dat je erop wilt bewerken of op een andere manier onder handen nemen. Daar is echter niet altijd de ruimte voor. Een gulden middenweg is het een werktafel met een werkblad dat verlengd kan worden wanneer dat noodzakelijk is. Zo neemt het werkstation niet de hele tijd onnodig veel ruimte in beslag, maar kan er als nodig wel meer ruimte op het werkblad gemaakt worden. Dit is ook handig voor kleinere mobiele werkstations. Zo kun je door alle deurposten en alsnog ter plekke voldoende werkruimte creëren.

Copy link
Powered by Social Snap