Gegeerd door maatwerk en korte levertijden

“Maatwerk, korte levertijden en een heel breed aanbod.” Krachtiger kan Dries Vangaever niet aangeven wat de sterke punten van zijn bedrijf zijn. Attec – lees: Attachment technology – is een wereldwijd bekende en gegeerde leverancier en producent van een breed scala uitrustingsstukken en aanbouwdelen. Belangrijk om weten is dat die zijn toe te passen op alle merken machines.

De lijst aanbouwdelen van Attec is lang, want ze zijn er voor nagenoeg elk type machine: wielladers, graafmachines, verreikers en heftrucks. Die indeling zien we in grote lijnen terug in de ruim tweehonderd pagina’s tellende catalogus. Daarin uiteraard ook enkele handige nieuwigheden, zoals de betonverdeelbak en – op verzoek van een klant – een menger voor kleine charges gietmortel. Over maatwerk gesproken.

Accent op maatwerk
Dries Vangaever is sinds 2014 eigenaar en CEO van Attec International bvba, waarvan het hoofdkantoor en het magazijn zich tegenwoordig vlak naast de fabriek in het West-Vlaamse Markegem bevinden. Daar in die fabriek worden veel aanbouwdelen geproduceerd, uiteraard met het accent op maatwerk voor aannemers. “U wil een soortgelijke bak, maar 10 centimeter breder en 5 centimeter hoger? Geen probleem. Hij ligt eind deze week voor u klaar.” Want maatwerk leveren is een prima verdienmodel, maar de korte levertijd die erbij hoort is essentieel. Aannemers willen nu eenmaal graag meteen aan de slag kunnen, en geef ze eens ongelijk.

Attec
Zo gemakkelijk gaat dat met de betonmixer. Opscheppen, mengen en storten maar, vooruit of via de slang.

Veel jaren ervaring
Dries Vangaever weet waarover hij spreekt. Hij was twee decennia lang het gezicht van de serviceafdeling van toolcarrier Bobcat. Lang genoeg dus om alle ins en outs van uitrustingsstukken te leren kennen. En lang genoeg om doordrongen te raken van nut en noodzaak van die uitrustingsstukken. Met als resultaat de overname van het inmiddels veertig jaar bestaande Attec. Het gamma aanbouwdelen overstijgt inmiddels de 120, en er komen er steeds weer nieuwe bij. Zoals die speciale menger voor kleine charges gietmortel. 

Attec
Voorbeeld van een op maat gemaakte trapeziumbak.

Op speciaal verzoek
De menger voor gietmortel is er gekomen op speciaal verzoek van een klant, die de standaard mengers qua inhoud (100 liter) veel te groot vond voor zijn toepassingsgebied. We praten dan over bijvoorbeeld gietvloeren. In veel gevallen volstaat 20 liter. Met name voor gietmortel gaat het om de combinatie van mengen en verdelen van kleine hoeveelheden krimpmortel of kunstharsen. Dries Vangaever: “Op basis van die vraag hebben we voor hem een compacte hydraulisch aangedreven menger ontwikkeld. Het prototype is een jaar lang getest en waar nodig aangepast, en het eindresultaat blijkt wederom een succes.”

Het verdelen van krimpmortel en kunstharsen voor vloeren moet zeer nauwkeurig gebeuren. Vandaar dat de menger een schuif heeft die met de hand bediend wordt. Om de werkers te beschermen tegen spatten is aan de bovenzijde een beschermplaat aangebracht. Om zowel kleine als grote hoeveelheden mortel te kunnen verwerken, ontwierp Attec een speciale mengspiraal. Net als bij de gewone betonmixers is het verplichte rasterwerk boven de mengspiraal voorzien van getande latten, zodat de mortelzakken gemakkelijk te openen zijn. De menger voor gietmortel wordt vervoerd op een palletvork. Hierdoor kan er zowel naar links, naar voren en naar rechts gestort worden, wat de menger zeer flexibel te gebruiken maakt. Als extraatje zijn er twee verlengstukken te koppelen.

Attec
Op special verzoek maakte Attec deze succesvolle menger voor kleine charges gietmortel.

Betonverdeelbak
Het recept is eenvoudig: gewoon granulaten en zand opscheppen met de lader, cement en water toevoegen, de menger aanzetten en het verdelen/storten van de (beton)mortel kan beginnen. Dat verdelen kan op meerdere manieren: door vooruit te storten, door onderaan te laten weglopen of door gericht te vullen via de slang. De betonverdeelbakken lenen zich daardoor ook prima tot het vullen van sleuven, afdekken van nutsleidingen met zand of aanbrengen van grind onder drainagebuizen. Logisch dat de betonverdeelbakken een succes zijn. Naast de bestaande versie van 0,1 tot 2 kuub is er nu ook eentje die van 0,5 tot maar liefst 2,5 kuub reikt en die nu al goed scoort bij de klanten. Net zoals we gewend zijn van eerdere innovaties, of dat nu de oorspronkelijke veegborstel met opvangbak is of latere ontwikkelingen zoals de boomstronkfrees, de vlakke maaier, de grondfrees voor laders en de sleuvengraafmachine. Zoals gezegd: de lijst is lang…..      

Tekst | Pieter de Mos   Beeld | Attec