Nooit meer zoeken naar gereedschap of materieel dankzij Nanolink

ARNHEM – Waar is mijn gereedschap? Ligt het materieel ergens op de bouwplaats? Heeft een collega het in gebruik? Het zijn veel gestelde vragen onder monteurs en installateurs waar bouwbedrijven jaarlijks tijd en geld aan verliezen. Daarom komt de Deense oplossing voor dit probleem nu naar Nederland: Nanolink.

 

Nanolink is een trackingsysteem dat via Bluetooth Low Energy (BLE) en de Nanolink-app op smartphone van de medewerker laat weten waar het materieel zich bevindt.

 

‘Nanolink verstuurt een signaal van de tracker naar de smartphone van de dichtstbijzijnde medewerker die de Nanolink-app heeft geïnstalleerd. Het werkt dus anders dan GPS dat een signaal naar een satelliet stuurt, maar het resultaat is uiteindelijk hetzelfde: vertellen waar het gereedschap is’, vertelt Arjen Baas, directeur Nanolink Benelux. ‘Dat maakt Nanolink een ideale, en vooral betaalbare, oplossing voor middelgrote installatie- en bouwbedrijven die met kostbaar materieel werken.’

 

Automatisch traceren

Nanolink is het enige systeem dat constant up-to-date de locatie van het materieel doorgeeft, zonder dat er menselijke handelingen nodig zijn. Een klik op de Nanolink app is voldoende om de locatie van het materieel te bepalen. Ideaal voor bouwvakkers die aan het einde van de dag of de klus willen zien of al het gereedschap is ingeladen in hun bus.

 

Arjen Baas: ‘Dat bespaart bouwvakkers tijd, en dus geld. Bovendien maken bouwbedrijven en installateurs minder kosten doordat er minder nieuw materieel aangeschaft hoeft te worden om het oude verloren materieel te vervangen. Nanolink is daarmee tevens een duurzame oplossing, doordat gereedschap langer meegaat.

 

Rondje bellen verleden tijd


Een andere veel voorkomende en tijdrovende ergernis is het rondbellen onder collega’s om te achterhalen wie een bepaald gereedschap in gebruik heeft en waar het zich bevindt. ‘Via de Nanolink app kun je niet alleen traceren waar het materieel is, maar ook zien welke collega het dichtst bij dat gereedschap is. Daardoor kan met één klik vanuit de app meteen de juiste collega worden gebeld voor overleg, én kunnen alle andere collega’s zonder onderbreking doorwerken.’

 

Materieelbeheer op locatie


Een ander pijnpunt dat Nanolink verhelpt is het uitvoeren van materieelbeheer. ‘Alle informatie over een stuk gereedschap of materieel, zoals handleidingen, rapporten en garantiebewijzen, kan in de servicemodule gelogd worden, en wel ter plekke via de app. Dat is handig, want dan kan een medewerker meteen de relevante informatie over het gereedschap toevoegen zodra hij het materieel ophaalt van een onderhoudsbeurt of een NEN 3140 keuring’, vertelt Baas.

 

‘Informatie wordt niet langer op een later tijdstip op kantoor bijgewerkt, waar het ook weleens vergeten wordt. Nee, het gebeurt nu op locatie, onmiddellijk na de gebeurtenis door de betrokken medewerker. Daardoor hebben zijn collega’s actuele én accurate informatie over het materieel altijd bij de hand. En natuurlijk laat Nanolink ook tijdig weten wanneer het gereedschap toe is aan zijn volgende onderhoudsbeurt of keuring.’

 

Volgens Baas is materieelbeheer daarmee eenvoudiger dan ooit omdat dankzij Nanolink per gereedschap een compleet en actueel logboek ontstaat op één plek dat altijd en overal te raadplegen is door alle medewerkers.

 

Over Nanolink


Nanolink is een van oorsprong Deens bedrijf dat aan een flinke opmars in Europa bezig is. Naast Denemarken en Nederland wordt Nanolink ook actief gebruikt door installatie- en bouwbedrijven in Duitsland, Engeland, Noorwegen en Zweden.