Bobcat lanceert eerste 1-tons elektrische minigraafmachine

Op de Bauma in München lanceerde Bobcat de nieuwe E10e elektrische minigraver, waarmee het merk als eerste fabrikant een volledig elektrische machine met zero tail swing (ZTS) levert in de klasse van 1 ton. De nieuwe E10e heeft geen uitstoot en is extreem stil. Met een breedte van slechts 72 cm kan de graafmachine bovendien door standaard deuren en in liften, waardoor hij ideaal is voor inpandig sloopwerk, kelderbouw en voor gebruik op moeilijk bereikbare plekken. De E10e kan de gehele werkdag van 8 uur werken door de machine te koppelen aan een optionele externe Bobcat-superlader, die gebruikt kan worden als de machinist pauze houdt.

Op de Bauma-tentoonstelling in 2016 trok Bobcat al grote belangstelling met het prototype van de E10e. Als een van de pioniers van elektrische aandrijving levert het merk nu een bijdrage aan de toenemende vraag naar elektrische bouwmachines. De reden hiervoor ligt voor de hand; klanten moeten steeds milieuvriendelijker werken, maar er is ook een zakelijke behoefte aan emissievrije en geluidsarme machines voor specifieke toepassingen. Naast sloop- en kelderprojecten zijn dat met name werken in binnensteden, nachtwerkzaamheden en opdrachten in geluidsarm gebied bij ziekenhuizen, scholen of winkelcentra.

Aan het uitvoeren van werkzaamheden in gebouwen en kelders worden specifieke eisen gesteld. Tot nu toe was er geen OEM-oplossing voor dit soort opdrachten. Veel taken moesten handmatig worden uitgevoerd of met door derden aangepaste machines, die vaak niet aan de verplichte CE-normen voldoen. De nieuwe E10e is een doorbraak op dit gebied. Deze mini is in samenwerking met leveranciers van elektrische voertuigen ontwikkeld in het Bobcat Innovation Center in Dobris, Tsjechië. De machine is gebaseerd op de succesvolle dieselaangedreven E10, waarvan er in 10 jaar tijd meer dan 10.000 zijn verkocht. De E10 heet nu trouwens E10z, om aan te geven dat het een echte binnendraaier is.

De nieuwe E10e heeft hetzelfde ZTS-profiel en dezelfde buitenafmetingen als de standaard E10z en biedt dezelfde of zelfs betere prestaties. Zo heeft de E10e een zeer laag geluidsniveau met een LpA van slechts 64 dBA, tegenover 80 dBA voor de standaard E10. Bovendien zijn alle systemen en componenten geoptimaliseerd voor gebruik in zware condities. Het gepatenteerde elektro-hydraulische aandrijfsysteem maakt volledig gebruik van de mogelijkheden van de elektromotor. Alle elektrische componenten zijn daarnaast volledig afgedicht, waardoor ze voldoen aan de IP67-classificatie.

De E10e heeft een moderne Lithium-Ion onderhoudsvrije accu, die genoeg capaciteit biedt voor typische werkpatronen. Met behulp van een snellader kan de minigraver bij normaal gebruik en met tussentijds bijladen in pauzes gedurende een volledige werkdag functioneren en is binnen 2,4 uur volledig opgeladen. Omdat de machine ontwikkeld is voor veeleisende slooptoepassingen in gebouwen, beschikt de 1-tonner over hulphydrauliek en een efficiënt koelsysteem voor continu gebruik van een sloophamer. De capaciteit van het koelsysteem is hiertoe verhoogd. Kenmerkend is verder dat de E10e is uitgerust met aan de zijkant verstelbare consoles, die plaats bieden aan hydraulische joysticks met stuurdrukregeling.

Inter-Techno

 

bron:www.boumaterieel-benelux.nl