Elektrische Volvo FE met haakarm

De transitie naar elektrisch aangedreven voertuigen is niet alleen doorgedrongen tot de auto- en bouwmaterieelindustrie, ook de truckbranche komt langzaam maar zeker met accu aangedreven trucks. Uiteraard nog niet voor de lange afstand, maar in de stadsdistributie voorzien de meeste vrachtwagenmerken binnenkort al wel in deze behoefte.

Zeker in Nederland zal met het oog op de stikstofcrisis ook vanuit de bouw de vraag naar elektrische voertuigen snel toenemen. Volvo Trucks liet op de beurs Matexpo zien hierop alvast voor te sorteren door op de stand een prominente plek in te ruimen voor de Volvo FE 6×2 Electric met haakarmopbouw, die voor het eerst aan het Belgische publiek werd getoond. Met een aanbod dat zowel trucks als constructiemachines omvat, kan Volvo als enige constructeur aan klanten een totaaloplossing aanbieden.

Volvo’s FE Electric is een truck die volledig elektrisch rijdt, dus zonder uitlaatgassen. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit en rijdt men fluisterstil. Daardoor is het mogelijk om taken uit te voeren buiten de drukke uren, wat de verkeersbelasting vermindert. Omdat een elektrische truck over volledig vermogen en koppel beschikt vanuit stilstand, en er tegelijkertijd minder vibraties van de aandrijflijn zijn, geeft dit een aangename rijervaring. De 6×2 bakwagen met haakarmopbouw is bij de FE Electric gekoppeld aan een volledig elektrische aandrijflijn voor toepassingen in stedelijke omgeving, zoals distributie, vuilnisophaal e.d. Het voertuig, met een GVW van 27 ton, beschikt over twee elektromotoren van in totaal 370 kW, hetgeen resulteert in een max. vermogen van 260 kW continu en een constant koppel van 850 Nm. De Volvo transmissie heeft twee versnellingen.

De lithium-ion accu’s hebben een opslagcapaciteit van 200 kWh. Hoe lang daarmee gereden kan worden, is erg afhankelijk van de inzet. Opladen via een snellader kan tot een max. oplaadvermogen van 150 kW en vergt circa 1,5 uur. Nachtladen met 22 kW aan oplaadvermogen duurt ongeveer 10 uur.

www.volvotrucks.nl
www.volvotrucks.be

 

Bron:www.bouwmaterieel-benelux.nl