Wanneer gebruik je een decoupeerzaag of reciprozaag?

De onderhoud van de cv ketel is natuurlijk erg belangrijk, want je wil niet zonder een verwarming komen te zitten. Het is verstandig om dit te laten door een specialist op dit gebied. Dit kun je ook doen met laminaat. Laminaat laten leggen is dus een mogelijkheid, maar je kunt ook wat risico nemen en ervoor kiezen om dit helemaal zelf te doen.

Bij onder meer het leggen van laminaat heb je een decoupeerzaag nodig. Dit apparaat kan ingezet worden door jou om rechte stukken te zagen. Daarnaast is een decoupeerzaag ook zeker geschikt om ronde hoeken en zelfs cirkel mee te zagen. Dit maakt een decoupeerzaag dus ideaal om te gebruiken voor het zagen van laminaat, maar je kunt het ook gebruiken om bepaalde figuren uit onder meer MDF te zagen. Naast decoupeerzagen die geschikt zijn voor hout, heb je ook nog exemplaren waarmee je in metaal kunt zagen. Over het algemeen is een decoupeerzaag 5 tot 10 centimeter lang. Het wordt gebruikt op een decoupeerzaagmachine wat aangestuurd wordt met een elektromotor. Dit zorgt ervoor dat het decoupeerzaagblad op en neer beweegt. Bij de meeste decoupeerzaagmachines is het mogelijk om de voetplat in te stellen tussen de 45 en 90 graden, hierdoor kun je in verstek zagen.

Een reciprozaag heeft een smal zaagblad. Dit loopt aan het einde uit in een punt waardoor het zeer geschikt is om bochten mee te zagen. Ook op plekken waar weinig bewegingsvrijheid is kun je alsnog gebruik maken van een reciprozaag. Langs een muur of onder de vloer zijn onder meer plekken waarvoor de reciprozaag geschikt is. Je kunt ze onder meer inzetten om takken en houten planken te zagen, maar ook metalen buizen kun je zagen met een reciprozaag. Het kan zelfs gebruikt wordt voor het uitzagen van delen van een muur bij sloopwerk. Het reciprozaagblad is flexibeler in gebruik dan een decoupeerzaag aangezien het in het verlengde staat van de machine. Daarnaast is de motor over het algemeen net wat sterker waardoor er meer toeren mee gemaakt kunnen worden. Als er meer kracht en snelheid nodig is, maar juist minder precisie, dan is de reciprozaag perfect.

 

laminaat laten leggen

onderhoud van de cv ketel

Zaagmachines op Werktuigen kunt u hier vinden