Een heftruck kopen: waar op letten?

Een heftruck wordt meestal aangeschaft voor zakelijke doeleinden. In magazijnen, loodsen en in de logistieke wereld worden vaak heftrucks gebruikt. Als je een heftruck wilt aanschaffen, zul je al veel informatie op internet kunnen vinden. Maar op welke punten moet je letten bij het kopen van een heftruck?

 

Een CE-markering

Of je nu een nieuwe heftruck koopt of een gebruikte heftruck op het internet vindt, het is noodzakelijk dat deze voorzien is van een CE-markering. Alle heftrucks in Nederland en ook in Europa moeten voorzien zijn van een CE-markering. Deze markering geeft aan dat de heftruck voldoet aan alle in Europa geldende regels betreffende veiligheid, gezondheid en milieu. Het geeft ook aan dat de heftruck is uitgerust met de nodige beveiligingen en waarschuwingen.

 

Het hefvermogen

De hefcapaciteit en de hefhoogte bepalen gecombineerd het hefvermogen van de heftruck. Het is voorafgaande aan de aankoop goed om te weten hoeveel vracht er gemiddeld door de heftruck getild moet worden. Heftrucks kunnen verschillende capaciteiten aan, dus het is belangrijk om niet voor een te lichte heftruck te kiezen als je vaak zware vracht moet tillen. Er kunnen anders gevaarlijke situaties ontstaan. De hefhoogte gaat over de hefmast die met de heftruck verbonden is. Weet dus hoe hoog de stellingen in je magazijn zijn en zorg dat de minimale hoogte in ieder geval de hoogste stellingen bereikt.

 

Aandrijving van de heftruck

Een heftruck kan aangedreven worden op diesel, LPG en elektriciteit. Een elektrische heftruck is natuurlijk een milieuvriendelijk alternatief, maar houd er wel rekening mee dat een elektrische heftruck meestal wat minder vermogen heeft. Voor gebruik binnen is een elektrische heftruck zeker aan te bevelen. Je hebt dan namelijk geen last van benzinedampen die de gezondheid van de medewerkers kunnen aantasten. Voor buitengebruik kunnen afhankelijk van het terrein alle aandrijvingen gebruikt worden. Voor een heftruck met het meeste vermogen kom je toch automatisch nog bij diesel uit.

 

Kosten om rekening mee te houden

De aanschafkosten zijn niet de enigste kosten die bij een heftruck komen kijken. Houd er ook rekening mee dat er een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering afgesloten moeten worden. Ook al gebruik je de heftruck enkel op eigen terrein, volgens de wet is een verzekering verplicht voor alle gemotoriseerde transportmiddelen. Denk ook aan brandstofkosten als je een heftruck hebt op diesel of LPG. Uiteraard kost het opladen van de accu bij een elektrische heftruck ook stroom. Het belang van de juiste heftruck uitkiezen komt helemaal naar voren als je beseft dat uitval en stilstand van de heftruck hoge kosten met zich mee kan brengen. Koop een passende heftruck, dan is de kans op stilstand een stuk kleiner. Tenslotte moet je er rekening mee houden dat een heftruck jaarlijks verplicht onderhouden en gekeurd moet worden. Heftrucks moeten voldoen aan de veiligheidseisen zoals beschreven in de Arbowetgeving. Hier wordt ook op gekeurd en dit moet door een officieel gecertificeerd en geautoriseerd bedrijf gebeuren.